3 redenen om een mbo studie te volgen

03/11/2021
|
199
mbo studie

Helaas zijn ouders vaak niet heel positief als ze horen dat hun zoon of dochter naar het mbo moet gaan. En wij vroegen ons af waardoor dat nou precies komt? Omdat uit eigen ervaring een mbo studie een prima startpunt is voor een vervolgopleiding binnen een bepaald vakgebied. Op de middelbare school leer je al redelijk vroeg kennis maken met diverse vakgebieden alleen blijken deze vakgebieden vaak wat passé te zijn. De arbeidsmarkt ontwikkelt zich natuurlijk ook erg snel en het is moeilijk voor scholen om zich bij te benen. Juist op het mbo leer je echt kennis maken met de verschillende beroepen die er zijn.

Leren in de praktijk

Het mbo bestaat uit verschillende niveaus: niveau 1, 2, 3 en 4. Op niveau 1 en 2 ga je heel praktijkgericht aan de slag. Hierbij kan je denken aan opleidingen voor automonteur, kapper of logistiek. En bij niveau 3 combineer je praktijk meer met theorie door ook regelmatig stage te gaan lopen bij verschillende bedrijven. Bij een mbo niveau 4 studie leer je naast de praktijk ook veel theorie en daarom is deze studie een goede voorbereiding op een hbo opleiding. Een voordeel van leren in de praktijk is dat je ook gelijk weet hoe het er aan toe gaat. Theorie leren kan ook zeker handig zijn maar uiteindelijk wordt er vaak om praktijkervaring gevraagd bij sollicitaties. Omdat er ontzettend veel mbo opleidingen zijn, heb je als student een ruime keus. Ook kan je makkelijk van niveau 1 uiteindelijk doorstromen naar niveau 2 of zelfs 4.

Kennis maken met het vak

Een ander voordeel van een mbo studie is dat je op relatief jonge leeftijd (na de middelbare school) kennis kan maken met een bepaalde opleidingsrichting. Door bijvoorbeeld te kiezen voor een evenementen organisatie opleiding leer je ook sales, marketing, management en organiseren. Dit zijn allemaal nieuwe vakken voor iemand die van de middelbare school komt. Tijdens zo een vak kom je er al snel achter of het iets voor jou is. Tevens doe je ook kennis op die je later weer kan gebruiken bij een vervolgstudie of in het beroepenveld.

Gerelateerd nieuws  De ultieme gids voor digitaal ontwerpen: tips en trucs

Makkelijk doorstromen

Zoals we eerder hebben genoemd is het prima te doen om door te stromen naar een hoger niveau binnen het mbo. Voor studenten die de lesstof makkelijk oppakken is het zelfs mogelijk om de opleiding via een versneld traject te volgen. Na het afronden van een mbo niveau 4 studie kan je je inschrijven op een hbo studie. Dit is een ideale doorstroom van studenten die moeite hadden met het behalen van hun havo diploma. Ook zijn er vrijwel geen toelatingseisen voor studenten met een mbo niveau 4 diploma. Tevens heb je ook een streepje voor als je een studie hebt gedaan binnen dezelfde branche en ook nog eens stage hebt gelopen.

Je weet immers al hoe de markt in elkaar zit. Op het hbo zal je dan voornamelijk theorie krijgen en de theorie toepassen door onderzoeken te doen. Deze onderzoeken kan je in een projectgroep of alleen uitvoeren. Bij een aantal mbo opleidingen wordt deze leermethode ook al toegepast. Dit zal dan een goede voorbereiding zijn op het hbo.

Recent

Groot tekort aan vrachtwagenchauffeurs: hoe komt dat?

19/04/2024

Wat de iPhone ons kan leren over esthetiek en functionaliteit

18/04/2024

Ontdek unieke woningdesigns

16/04/2024

Knutselen met kinderen: De leukste lente ideeën

16/04/2024

Online marketing trends voor 2024

15/04/2024

Meer in deze categorie

Groot tekort aan vrachtwagenchauffeurs: hoe komt dat?

|
Bedrijfsleven

Online marketing trends voor 2024

|
Bedrijfsleven

Goede Call to Actions voor je website

|
Bedrijfsleven

Trends in logo-ontwerp: wat maakt een logo effectief?  

|
Bedrijfsleven
© Copyright Designmarkaz 2024
hello world!