Beter slapen begint zo

slaapmasker

Alweer een slechte nachtrust? Kom je er maar niet doorheen zonder de hele tijd wakker te worden of kom je juist moeilijk in slaap? Lig je de hele tijd naar je plafond te staren terwijl je het weer licht ziet worden? Er liggen een aantal dingen ten grondslag aan beter slapen. Sommige zitten in je gedrag, sommige in je omgeving. Als je echt beter wilt slapen moet je onder andere eerlijk naar jezelf kijken dus. Waar begin je, en wat kun je doen?

Jouw gedrag - Stilzitten

Slapen (en dromen) is niet alleen maar rusten. Het is ook informatieverwerking. Zowel alles dat je op een dag hebt gedaan als alles dat in je achterhoofd speelt neem je mee in die verwerking. Als je op een dag teveel bezig bent in je hoofd en te weinig in je lichaam, dan gun je het verwerkingsproces sowieso al minder ruimte. Zorg dus dat je genoeg beweegt. Ben je niet in staat om veel te bewegen, probeer dan te mediteren. Zo maak je op een andere manier rust en ruimte in je hoofd.

Jouw gedrag – Impulsen

Als je vlak voor het slapengaan (lees: één a twee uur) nog met van alles aan de slag gaat kun je er bijna zeker van zijn dat je niet lekker gaat slapen. Een boek lezen is veel beter dan naar een beeldscherm staren waar tal van drukke flitsen voorbij komen. Hetzelfde geldt voor prikkels in je lichaam. In de nacht hebben je darmen rust nodig om te herstellen, dus ga niet vlak voor het slapengaan eten. De sleutel hierin is afbouwen van je activiteiten nog voor je in bed ligt!

Gerelateerd nieuws  Snel weer lekker in je vel zitten

slaapmasker

De omgeving – Stoorzenders

Over het algemeen heeft de gemiddelde slaper een donkere omgeving nodig. Heb je juist veel behoefte aan een lampje bij het slapen? Dan kun je ook nagaan of er angstgevoelens in jou zitten en of je daar iets tegen kunt doen. Zo niet, zorg bijvoorbeeld voor verduisterende gordijnen of een slaapmasker. Een slaapmasker kan je ogen de rust gunnen wanneer jij ze niet goed kunt beheersen en om je heen blijft kijken. In het ergste geval kun je ook nog eens oordopjes gebruiken.

Verder is in slaap komen relatief voor iedereen. De één gebruikt liever een muziekje op de achtergrond, de ander wordt gek bij het kleinste zuchtje. Kijken we naar nieuwe ouders dan zien we dat de nood vaak hoger is dan de stoorzenders, en dat ze die kostbare uurtjes slaap pakken wanneer het kan. Uiteindelijk komt het daar wel op neer. Jezelf op een mentale plek te krijgen die ontspannen genoeg is om jezelf overal lekker te laten slapen.

Recent

De essentie van zelfzorg: praktische manieren om voor jezelf te zorgen

27/09/2023

Foto's gebruiken om herinneringen aan je oude buurt vast leggen

26/09/2023

Hoe wordt jouw woningwaarde bepaald?

26/09/2023

Een levensstijl vol vitaliteit: de kunst van gezond leven!

15/09/2023

Accentueer je ogen met oogmake-up

13/09/2023

Meer in deze categorie

De essentie van zelfzorg: praktische manieren om voor jezelf te zorgen

|
Gezondheid & Lifestyle, Vrije Tijd

Hoe wordt jouw woningwaarde bepaald?

|
Wonen

Een levensstijl vol vitaliteit: de kunst van gezond leven!

|
Algemeen, Gezondheid & Lifestyle

De beste manieren om uw woning te verduurzamen

|
Gezondheid & Lifestyle, Wonen
© Copyright Designmarkaz 2023
hello world!