Beter slapen door stress te verminderen

beter slapen

Een van de belangrijkste behoeftes voor een goede gezondheid, is een goede nachtrust. Slaap is belangrijk om je goed fit te voelen en om goed de dag door te komen. Het zorgt voor rust in ons hoofd en laat ons beter concentreren. Toch geven veel mensen aan dat ze beter willen slapen. Waardoor komt het dat een goede nachtrust krijgen vaak zo lastig is?

In ons dagelijks leven krijgen we met veel druk te maken. Tijdens het werk en studie krijgen we veel taken op ons. Soms kan dit leiden tot stress of zelfs paniekaanvallen. Maar ook het onderhouden van je gezin en de rekeningen op tijd kunnen betalen, levert stress op. Stress zorgt voor een onrustig gevoel en dat is nu net waardoor je moeilijk in slaap komt. Stress leidt ook tot tijdelijke gedragsveranderingen. Zo kun je sneller geïrriteerd raken of boos worden. Andere mensen trekken zich juist terug uit de samenleving en voelen zich verdrietig. Het is daarom voor je eigen gezondheid en welzijn van belang om je stressniveau te verlagen.

Stress kan op vele manieren tegen gegaan worden. Praat erover met andere mensen, probeer elke dag te mediteren of geniet van een wandeling door de natuur. Zolang je gedachten zijn afgeleid, zal het stressniveau vanzelf minder worden.

Gerelateerd nieuws  Een nieuwe hobby beginnen

Tips om beter te kunnen slapen

Ook zijn er handige tips die voor een betere nachtrust zorgen. Beter slapen begint bij jezelf. Daarom is het belangrijk om een vast slaapritme op te bouwen. Dit is de basis voor een goede slaap. Je lichaam raakt dan gewend om op bepaalde tijden in slaap te vallen. Ook opstaan rond dezelfde tijd is belangrijk.
Creëer voor jezelf een avondritueel. Dit geeft vastigheid en comfort. Zorg ervoor dat je lichaam vlak voor het slapen gaan in een ruststand verkeert. Dit kan door voor het slapen gaan een warme douche of bad te nemen. Of lees een van je favoriete boeken. In bed kun je ook een verzwaringsdeken als hulpmiddel gebruiken. Een verzwaringsdeken oefent subtiele druk uit op je lichaam, wat een gevoel van geborgenheid geeft. Hiervan ontspant je lichaam en geest.
Een betere slaap krijg je ook door alle beeldschermen uit je slaapkamer te houden. Ruim driekwart van alle mensen geeft toe een telefoon of tablet mee naar bed te nemen. Het licht van deze apparaten verhoogt namelijk je hersenactiviteit.
Let verder goed op je voeding. Drink geen alcohol of koffie vlak voor het slapen gaan en vermijd zware maaltijden.

beter slapen

Recent

De essentie van zelfzorg: praktische manieren om voor jezelf te zorgen

27/09/2023

Foto's gebruiken om herinneringen aan je oude buurt vast leggen

26/09/2023

Hoe wordt jouw woningwaarde bepaald?

26/09/2023

Een levensstijl vol vitaliteit: de kunst van gezond leven!

15/09/2023

Accentueer je ogen met oogmake-up

13/09/2023

Meer in deze categorie

De essentie van zelfzorg: praktische manieren om voor jezelf te zorgen

|
Gezondheid & Lifestyle, Vrije Tijd

Een levensstijl vol vitaliteit: de kunst van gezond leven!

|
Algemeen, Gezondheid & Lifestyle

De beste manieren om uw woning te verduurzamen

|
Gezondheid & Lifestyle, Wonen

De ultieme zoektocht naar de beste vibrator: een vibrerende reis naar extase!

|
Gezondheid & Lifestyle
© Copyright Designmarkaz 2023
hello world!