Re-integratie in Nederland

23/02/2021
|
107
tweede spoor onderwijs

Re-integratie betekent letterlijk ‘weer laten functioneren’. Meestal verwijst dit naar het re-integreren van personen op de arbeidsmarkt. Hierbij gaat namelijk iemand opnieuw op zoek naar werk vaak gebeurt dit door middel van een bureau of terugkeertraject. Ook bij langdurige ziekmelding spreekt men van een terugkeer op eigen werkplek van re-integratie.

Soorten re-integratie

Er zijn verschillende soorten integratie. Als eerste is er een individuele re-integratie overeenkomst (IRO). Dit wordt aangeboden aan werklozen met een UWV-uitkering, het doel is om hun zelf terugkeer naar werk te regelen, met ondersteuning van een IRO-bureau. Er is een toenemende aandacht op de kwaliteitsbewaking onder de re-integratiebedrijven, dit komt doordat momenteel meer dan 1600 bedrijven zicht bevinden op de re-integratiemarkt. Daarnaast is er ook een integratie (sociologie), dit is een socialisatieproces van acculturatie waarbij leden van een niet-dominante groep zich mengen met leden van een dominante-groep. Integratie kan alleen een vrijwillig proces. Loopbaanbegeleiding slaat op begeleidende diensten van loopbaanadviseur voor een scholier, student of werknemer. Om als einddoel een extra ondersteunen in het bereiken van het einddoel. Een loopbaanprogramma bestaat uit ondersteuning en begeleiding van een sollicitatie, uitzoeken van kennis en vaardigheden, verkennen van de arbeidsmarkt en leren van specifieke technieken voor toe te passen bij een sollicitatie. Vaak komen deze loopbaanbegeleidingen voor in het MBO en HBO.

Gerelateerd nieuws  Duurzaam afvalbeheer voor bedrijven: een weg naar efficiëntie en verantwoordelijkheid

Outplacement

Outplacement of ontslagbegeleiding, slaat op begeleidende diensten om ontslagen van werknemers te helpen bij het vinden van een nieuwe betrekking of bij het opstarten van een activiteit als zelfstandige. Een outplacementprogramma voorziet diverse stappen vaste onderwerpen: opvang en psychologische ondersteuning, opmaken van een professionele balans (op zoek naar competenties), verkennen van de arbeidsmarkt, leren van nieuwe specifieke technieken bij een sollicitatie en advies bij het onderhandelen van een nieuw contract. Er zijn diverse bureaus ’s die kunnen helpen bij outplacement van werknemers, daarnaast is er ook een tweede spoor onderwijs voor re-integratie binnen het onderwijs.

Recent

Groot tekort aan vrachtwagenchauffeurs: hoe komt dat?

19/04/2024

Wat de iPhone ons kan leren over esthetiek en functionaliteit

18/04/2024

Ontdek unieke woningdesigns

16/04/2024

Knutselen met kinderen: De leukste lente ideeën

16/04/2024

Online marketing trends voor 2024

15/04/2024

Meer in deze categorie

Groot tekort aan vrachtwagenchauffeurs: hoe komt dat?

|
Bedrijfsleven

Online marketing trends voor 2024

|
Bedrijfsleven

Goede Call to Actions voor je website

|
Bedrijfsleven

Trends in logo-ontwerp: wat maakt een logo effectief?  

|
Bedrijfsleven
© Copyright Designmarkaz 2024
hello world!