Re-integratie in Nederland

23/02/2021
|
46
tweede spoor onderwijs

Re-integratie betekent letterlijk ‘weer laten functioneren’. Meestal verwijst dit naar het re-integreren van personen op de arbeidsmarkt. Hierbij gaat namelijk iemand opnieuw op zoek naar werk vaak gebeurt dit door middel van een bureau of terugkeertraject. Ook bij langdurige ziekmelding spreekt men van een terugkeer op eigen werkplek van re-integratie.

Soorten re-integratie

Er zijn verschillende soorten integratie. Als eerste is er een individuele re-integratie overeenkomst (IRO). Dit wordt aangeboden aan werklozen met een UWV-uitkering, het doel is om hun zelf terugkeer naar werk te regelen, met ondersteuning van een IRO-bureau. Er is een toenemende aandacht op de kwaliteitsbewaking onder de re-integratiebedrijven, dit komt doordat momenteel meer dan 1600 bedrijven zicht bevinden op de re-integratiemarkt. Daarnaast is er ook een integratie (sociologie), dit is een socialisatieproces van acculturatie waarbij leden van een niet-dominante groep zich mengen met leden van een dominante-groep. Integratie kan alleen een vrijwillig proces. Loopbaanbegeleiding slaat op begeleidende diensten van loopbaanadviseur voor een scholier, student of werknemer. Om als einddoel een extra ondersteunen in het bereiken van het einddoel. Een loopbaanprogramma bestaat uit ondersteuning en begeleiding van een sollicitatie, uitzoeken van kennis en vaardigheden, verkennen van de arbeidsmarkt en leren van specifieke technieken voor toe te passen bij een sollicitatie. Vaak komen deze loopbaanbegeleidingen voor in het MBO en HBO.

Gerelateerd nieuws  Wat is een administratiekantoor

Outplacement

Outplacement of ontslagbegeleiding, slaat op begeleidende diensten om ontslagen van werknemers te helpen bij het vinden van een nieuwe betrekking of bij het opstarten van een activiteit als zelfstandige. Een outplacementprogramma voorziet diverse stappen vaste onderwerpen: opvang en psychologische ondersteuning, opmaken van een professionele balans (op zoek naar competenties), verkennen van de arbeidsmarkt, leren van nieuwe specifieke technieken bij een sollicitatie en advies bij het onderhandelen van een nieuw contract. Er zijn diverse bureaus ’s die kunnen helpen bij outplacement van werknemers, daarnaast is er ook een tweede spoor onderwijs voor re-integratie binnen het onderwijs.

Recent

De essentie van zelfzorg: praktische manieren om voor jezelf te zorgen

27/09/2023

Foto's gebruiken om herinneringen aan je oude buurt vast leggen

26/09/2023

Hoe wordt jouw woningwaarde bepaald?

26/09/2023

Een levensstijl vol vitaliteit: de kunst van gezond leven!

15/09/2023

Accentueer je ogen met oogmake-up

13/09/2023

Meer in deze categorie

11 Tips voor jouw E-mailmarketing in 2023

|
Bedrijfsleven

Het belang van een sterke positie in de markt

|
Bedrijfsleven

Waarom reviews lezen handig kan zijn voordat je een aankoop doet?

|
Algemeen, Bedrijfsleven

HR- recruitment trends van 2023

|
Bedrijfsleven
© Copyright Designmarkaz 2023
hello world!