Veelgestelde vragen over de bijstandswet

30/12/2021
|
194
Bijstand

Wanneer je recht hebt op een bijstandsuitkering krijg je vanuit de gemeente een uitkering, waarmee jij jouw kosten kan betalen. Je hebt recht op deze uitkering, wanneer je geen recht hebt op een andere uitkering en daarbij geen werk hebt. Denk aan een situatie waarbij je niet in staat bent om je vaste laten te betalen, zoals huur, gas, water en elektriciteit. Wanneer je uiteindelijk na aanvraag in de bijstand zit, kunnen er naar aanleiding van situaties vragen ontstaan. De meest gestelde vragen over de bijstandswet worden in dit artikel beantwoord.

Wanneer wordt de bijstandsuitkering uitbetaald?

In de meeste gevallen wordt de uitkering uitbetaald aan het einde van de maand. Per kalender(maand) wordt de uitkering vastgesteld en uitbetaald. Het bedrag wordt per dag bekeken, wat betekend dat je uitkering aan het einde van de maand wordt uitgekeerd op basis van de dagen. Wanneer je uitkering inging op de 15e dag van de 30 in een maand, dan wordt 15/30e uitgekeerd. Er zijn ook mensen die in de bijstand terecht komen omdat hun oude werkgever nog niet al het salaris uitbetaald heeft. In conflict gevallen met jouw oude werkgever kun je het beste de hulp inschakelen van juristen van JUROP.

Heb ik tijdens een buitenlandverblijf recht op bijstandsuitkering?

Je hebt recht op bijstand wanneer je je tijdelijk verblijft in het buitenland, maar wel voor maximaal vier weken. Wanneer je ontheven bent van arbeidsverplichtingen, dan kun je wel dertien weken in het buitenland verblijven. In dat geval word je hierover schriftelijk medegedeeld door je gemeente.

Gerelateerd nieuws  De zorgverzekering en ouderen

Als je langer dan vier weken in het buitenland verblijft dan krijg je over die periode geen bijstand. Een ander bijkomend risico is dat de gemeente de uitkering tijdelijk verlaagt.

Wanneer wordt de bijstandsuitkering beëindigd?

Als je niet meer voldoet aan de voorwaarden die gaan over een bijstandsuitkering, dan zal de uitkering stop worden gezet. Deze situatie kan zich voor dien wanneer je een baan vindt. De bijstand laten stopzetten moet zo snel mogelijk gebeuren, via een wijzigingsformulier dat doorgegeven moet worden aan de gemeente. Wanneer de uitkering toch uitbetaald wordt door de gemeente, dan moet je deze terugbetalen.

Mag ik aangeboden werk weigeren als ik in de bijstand zit?

Dat ligt aan de situatie. Zo moet algemeen geaccepteerde arbeid aanvaard worden, zoals werk dat beneden je opleidingsniveau ligt. Ook werk waarmee je minder verdient dan met je vorige baan, moet geaccepteerd worden. Als het gaat over reizen naar het werk, dan zal een maximale reistijd van anderhalf uur ook geaccepteerd moeten worden.

Bijstand

Recent

Groot tekort aan vrachtwagenchauffeurs: hoe komt dat?

19/04/2024

Wat de iPhone ons kan leren over esthetiek en functionaliteit

18/04/2024

Ontdek unieke woningdesigns

16/04/2024

Knutselen met kinderen: De leukste lente ideeën

16/04/2024

Online marketing trends voor 2024

15/04/2024

Meer in deze categorie

De zorgverzekering en ouderen

|
Financieel, Gezondheid & Lifestyle

Hoe beloningsprogramma’s klantloyaliteit stimuleren

|
Bedrijfsleven, Financieel

De voordelen van het inhuren van een accountant

|
Financieel

Verschillende Vacature assistent accountant posities: wat ze inhouden en welke het beste bij u past

|
Bedrijfsleven, Financieel
© Copyright Designmarkaz 2024
hello world!