Vlierbloesem als recept
We kennen allemaal wel de plant vlierbloesem. Deze plant groeit volop in de periode mei tot juli. De bestuiving van deze plant vindt plaats door insecten en vruchten hiervan zijn in september en oktober rijp. De plant vermeerdert zich door zaad die met name door spreeuwen worden verspreid. De gewone vlier wordt door het edelhert gegeten omdat zij makkelijk de plantdelen kunnen verteren. Voor veel andere soorten dieren is de plant giftig vanwege de cyaanverbindingen in het blad. De vlier stelt geen hoge eisen aan de bloeiplaats en wordt daardoor overal gevonden. Zelfs in dakgoten wordt deze plant regelmatig gevonden.
De werking van vlierbloesem
Vlierbloesem is gezond: het werkt vochtuitdrijvend, slijmoplossend en ontstekingsremmend. De plant helpt daardoor goed bij het ophoesten van slijm en een holte-ontsteking.Vlier helpt ook om griep te voorkomen en zorgt het dat een gevat griepje minder lang duurt en minder hevig is. Vroeger was deze plantsoort te bij de huisapotheek die naast de boerderij te vinden was. Tegenwoordig wordt het meer gezien als onkruid en daarom is het ook niet te koop in het tuincentrum. De vlierbloesem kan wel nog steeds in je tuin bloeien en hierdoor is het dus nog steeds mogelijk om vlierbloesem te hebben. Volgens vele verhalen brengen deze bomen je zelfs geluk. Vlierbloesem is niet bij de intratuin of andere tuincentra te koop.
Recept met vlierbloesem
Vlierbloesem kun je ook gebruiken voor het maken van siroop. Dit doe je als volgt:
- om te beginnen maak je gebruik van een kleine plastic zak met vers geplukte rijpe vlierbloesem.
- Daarnaast heb je 3 citroenen nodig
- 1.5 kg suiker
- 3 liter water
Hoe maak je dit recept?
Het vlierbloesem recept ziet er als volgt uit:
Schut de vlierbloesem eruit tot de insecten en kleine blaadjes eruit vallen. Doe het niet afwassen want dan verlies je heel veel smaak en dat wil je niet. Hierna moet je de bloempjes van de stelen halen. Doe daarna de vlierbloesem in een pan met water. Dek deze pan af en laat het 1 of 2 dagen intrekken. Na deze 2 dagen kun je de pan oppakken, de deksel eraf halen en alles door een zeef gieten. Doe het gezeefde water in een pan en voeg hieraan suiker en het sap van citroenen toe. Breng dit allemaal kort aan de kook totdat je de suiker hebt opgelost. Om het af te maken en de siroop op een juiste manier te bewaren pak je een paar schone flessen en giet je hier het mengsel in.