Waarom de grafische kaarten nu niet te krijgen zijn

15/03/2022
|
83
Goldshell KD6 Kadena Miner

Computers zijn superfijne apparaten, vooral als je ze nodig hebben. Door de jaren heen worden ze steeds sneller en beter, en daardoor worden er ook steeds zwaardere programma’s en spellen ontwikkeld met bizar mooie grafische vaardigheden. Normaal zou je om de twee tot vier jaar je grafische kaart vervangen, maar inmiddels zitten we al een hele lange tijd met een mega tekort aan nieuwe kaarten. Dit tot grote frustratie van de echte PC bouwers onder ons. Waar komt dit tekort vandaan en waar gaat het precies fout?

Tekorten en pandemie

Er waren al tekorten en de juiste onderdelen om chipsets voor de grafische kaarten te maken waren nauwelijks verkrijgbaar. In de pandemie van 2020 werd dit nog eens heel erg versterkt omdat mensen meer thuis gingen werken en hier dus apparatuur voor werd aangeschaft. De prijs van grafische kaarten en computers steeg gigantisch. Niet alleen mensen thuis hadden het nodig, maar ook zogeheten “miners”, mensen die grafische kaarten gebruiken voor rekenkracht om crypto te kunnen krijgen, waren al jaren actief bezig met het opkopen van kaarten. Toen de tekorten echt ontstonden met de release van de GTX-3000 reeks waren er ook nog veel scalpers actief die hun kansen schoon zagen. Zij kochten de kaarten massaal in en zo snel mogelijk, om ze vervolgens voor nog meer geld door te verkopen en misbruik te maken van de hoge tekorten.

Gerelateerd nieuws  Airpods pro of toch een alternatief?

Goldshell KD6 Kadena Miner

Goldshell KD6 Kadena Miner

Voor het minen ontstonden ook speciale rigs door de jaren heen. Dat is een setup met veel grafische kaarten tegelijkertijd erop. Door de dure kosten van een kaart werden deze rigs ook duurder. Je kunt wel heel professionele mining rigs kopen zoals de Goldshell KD6 Kadena Miner, die door alle kracht die erop zit tot wel zo’n 36.000 euro per jaar kan verdienen (na dat je de kosten eruit hebt). Dat is natuurlijk ook heel aantrekkelijk, en het is daarom dat een setup zoals de Goldshell KD6 Kadena Miner nog steeds gemaakt wordt.

Toekomst

Het grote voordeel is dat bedrijven van grafische kaarten van deze situaties hebben geleerd. Zo zetten ze een soort begrenzers op kaarten om ze minder aantrekkelijk te maken voor miners, als proberen ze actiever scalpers tegen te gaan.  Wanneer de productie weer helemaal op gang is, is nog niet zo duidelijk, maar de vraag blijft voorlopig groot!

Recent

De essentie van zelfzorg: praktische manieren om voor jezelf te zorgen

27/09/2023

Foto's gebruiken om herinneringen aan je oude buurt vast leggen

26/09/2023

Hoe wordt jouw woningwaarde bepaald?

26/09/2023

Een levensstijl vol vitaliteit: de kunst van gezond leven!

15/09/2023

Accentueer je ogen met oogmake-up

13/09/2023

Meer in deze categorie

De voordelen van het inhuren van een accountant

|
Financieel

Verschillende Vacature assistent accountant posities: wat ze inhouden en welke het beste bij u past

|
Bedrijfsleven, Financieel

Zonnepanelen installeren Amsterdam

|
Algemeen, Bedrijfsleven

Wat is een EAN code?

|
Algemeen, Bedrijfsleven
© Copyright Designmarkaz 2023
hello world!