Wat 3D-printers kunnen beteken voor de autobranche

23/07/2019
|
66
3D geprinte onderdelen

Schaalmodellen

De mogelijkheden van een 3D-printer zijn bijna oneindig. Een leuke optie is het namaken van jouw droomauto in miniformaat. Dit is behalve leuk ook erg praktisch.3D-geprinte schaalmodellen zijn namelijk geschikt voor marketingmateriaal, zoals op beurzen, acties en presentaties. Schaalmodellen kunnen helpen bij het finetunen van het uiteindelijke ontwerp. Ook zonder 3D-bestand kan een schaalmodel worden gemaakt. Met behulp van foto's of 2D-tekeningen kunnen realistische afbeeldingen worden gemaakt.

 

Snellere en goedkopere onderdelen

Wist je dat 3D-printers worden gebruikt om het interieur van een auto zo goed mogelijk te maken? Dashboards en middenconsoles hebben hier vooral profijt van. Hierdoor kan er aan klanten auto-interieurs worden aangeboden die zijn afgestemd op individuele behoeften. Bij de ontwikkeling van de Ford GT werd 3D-printtechnologie gebruikt om het stuur uit de Formule 1 te integreren met geïntegreerde schakelaars en flippers.

Met 3D printen kunnen oldtimer onderdelen die niet meer leverbaar zijn eenvoudig worden geproduceerd. Beschadigde of ontbrekende onderdelen kunnen volledig worden gereproduceerd met de benodigde materialen door middel van 3D-printen. 3D geprinte onderdelen verschillen niet van het originele onderdeel doordat het zo gedetailleerd ontworpen wordt.

Gerelateerd nieuws  Rijschool Oosterhout

Sommige autofabrikanten bieden klanten de mogelijkheid om interne en externe onderdelen te ontwerpen en deze in 3D te printen. Denk aan spiegels, richtingaanwijzers, dashboards en deurdrempels. Spoilers, wieldoppen en roosters zijn ook gemakkelijk aan te passen en te produceren via 3D-printtechnologie.

 

Milieubewust rijden

Vraag het aan elke autofabrikant: het gewicht van een auto zo laag mogelijk laten is een van de aller belangrijkste zaken. Autofabrikanten gebruiken geavanceerde technische materialen en complexe geometrieën om het gewicht te verminderen en de prestaties te verbeteren. Met Additive Manufacturing (AM) kunnen onderdelen worden geproduceerd van veel lichtgewicht polymeren en metalen die veel voorkomen in de auto-industrie. 3D-geprinte onderdelen zijn meestal lichter dan matrijsonderdelen, waardoor brandstof wordt bespaard. Dankzij 3D-printen is het mogelijk om structuren te ontwerpen die dichter bij het natuurlijk design liggen: er worden heel weinig materialen gebruikt, licht van gewicht maar sterk.

3D geprinte onderdelen

Recent

De essentie van zelfzorg: praktische manieren om voor jezelf te zorgen

27/09/2023

Foto's gebruiken om herinneringen aan je oude buurt vast leggen

26/09/2023

Hoe wordt jouw woningwaarde bepaald?

26/09/2023

Een levensstijl vol vitaliteit: de kunst van gezond leven!

15/09/2023

Accentueer je ogen met oogmake-up

13/09/2023

Meer in deze categorie

Op weg naar slimme en duurzame mobiliteit

|
Tech, Travel & Transport

Slimme gadgets die je huis transformeren

|
Tech, Wonen

Elektrische fiets? GPS-tracker!

|
Tech, Travel & Transport

De ultieme gids voor digitaal ontwerpen: tips en trucs

|
Bedrijfsleven, Tech
© Copyright Designmarkaz 2023
hello world!