Wat is afvalbeheersbijdrage?

26/11/2020
|
60
verpakkingsmateriaal

Als u een bedrijf heeft dat veel afvalmateriaal produceert en inkoopt, dan dient u wellicht een afvalbeheersbijdrage te betalen. Deze moet u betalen wanneer u in een kalenderjaar meer dan 50.000 kilo verpakkingsmateriaal op de markt brengt, produceert of importeert. U dient zich hiervoor aan te melden bij het Afvalfonds Verpakkingen. Ieder jaar zal u aangifte moeten doen over het gewicht van het totaal gebruikte verpakkingsmateriaal.

Voor verpakkingen die meerdere keren gebruikt kunnen worden, betaald u maar een keer een bijdrage. In de catalogus van het Afvalfonds staan alle producten waarover u een bijdrage moet betalen. Wanneer uw bedrijf verpakkingen exporteert waarover al eerder een bijdrage is betaald, dan kunt u deze bijdrage terugvragen in de aangifte onder de kop ‘’indirecte export’’.

Wanneer moet u een bijdrage betalen?

Een bedrijf is verplicht om een bijdrage te betalen, wanneer er aan één van de onderstaande 3 voorwaarden wordt voldaan. Deze hoeft echter pas betaald te worden wanneer u de 50.000 kilo overschrijdt.

  1. Wanneer er verpakkingsmateriaal wordt toegevoegd:

Als er verpakkingsmateriaal toevoegt wordt aan goederen en deze goederen daarna aan een derde partij ter beschikking gesteld worden.

  1. Wanneer verpakkingsmateriaal na import verwijdert wordt:

Als er goederen vanuit het buitenland worden ingevoerd, dan is uw bedrijf bijdrage plichtig voor het verwijderen en afvoeren van het verpakkingsmateriaal hiervan.

  1. Wanneer er producten worden geïmporteerd en doorverkoopt worden aan derde partijen:
Gerelateerd nieuws  Een levensstijl vol vitaliteit: de kunst van gezond leven!

U betaalt dan voor het verpakkingsmateriaal dat om de producten heen zit.

verpakkingsmateriaal

Soorten verpakkingen

Er zijn veel verschillende soorten verpakkingen en deze bestaan uit verschillende materialen. We zullen de meest voorkomende verpakkingen bespreken en erbij vertellen of er een bijdrage over betaald moet worden.

  • Drankenkartons: bestaan voor minimaal 70% uit karton en papier. Hiervoor geldt een tarief van €0,38. Geef bij het invullen van de aangifte aan welk materiaal er in de verpakking zat.
  • Samengestelde verpakkingen: bestaat uit meerdere materiaalsoorten die niet van elkaar gescheiden kunnen worden. Voor deze verpakkingen betaal je een bijdrage per materiaalsoort.
  • Componenten verpakkingen: dit zijn alle componenten die op een verpakking bevestigd zitten. Denk hierbij aan kleefetiketten, doppen, etc. Hier betaal je ook een afvalbeheersbijdrage voor.
  • Logistieke hulpmiddelen: hier hoef je geen bijdrage over te betalen, maar geef ze wel aan in de aangifte.
  • Verkooppunt verpakkingen: denk hierbij aan draagtassen, pizzadozen en frietenbakjes. Hier betaald u een bijdrage voor.
  • Meermalige verpakkingen: hiervoor betaal je alleen de eerste keer voor.

Recent

De essentie van zelfzorg: praktische manieren om voor jezelf te zorgen

27/09/2023

Foto's gebruiken om herinneringen aan je oude buurt vast leggen

26/09/2023

Hoe wordt jouw woningwaarde bepaald?

26/09/2023

Een levensstijl vol vitaliteit: de kunst van gezond leven!

15/09/2023

Accentueer je ogen met oogmake-up

13/09/2023

Meer in deze categorie

Een levensstijl vol vitaliteit: de kunst van gezond leven!

|
Algemeen, Gezondheid & Lifestyle

Accentueer je ogen met oogmake-up

|
Algemeen

6 tips om je woning te verduurzamen

|
Algemeen, Wonen

5 Praktische tips voor het verkopen van je auto

|
Algemeen
© Copyright Designmarkaz 2023
hello world!