Word jij gehoord? 

burgerparticipatie

Je leest er steeds meer over, hoe belangrijk het is om gehoord te worden. Het is blijkbaar een hele belangrijke behoefte. In gesprekken ervaar je het wellicht zelf ook. Als jij je in een gesprek niet gehoord voelt, dan is het moeilijk om naar de ander te blijven luisteren. 

Wie goed doet, goed ontmoet 

Al gaat die vlieger misschien niet altijd op. Het helpt vaak wel. Als je geduldig eerst naar de ander luistert, krijg je een ander gesprek. Luisteren betekent echt benieuwd zijn naar wat de ander bedoelt. Vragen stellen mag zeker, maar geef dan de ander vooral ruimte ook te spreken. Ook moet je er goed over nadenken of de intentie van de vraag juist is, ligt er een oordeel in? 

Het voordeel van luisteren is, dat de ander meer gaat ontspannen. Hij, zij of hen heeft vrijuit kunnen spreken, zonder dat er een oordeel van een ander aan hing. Zo ontstaat er rust in het gesprek. Lastig is dat wel. Zeker als de ander niet naar jou wil luisteren als jij eens wat kwijt wil.  

Meestal kan wat assertiviteit geen kwaad. Je kunt ook gewoon aangeven dat je graag iets kwijt wil. Veel mensen zijn nu eenmaal vaker praters dan luisteraars. Dat wil niet zeggen dat iemand dat opzettelijk doet.  

Gerelateerd nieuws  Nieuw in de fitnesswereld?

Soms moet je ook gewoon tot de conclusie komen dat iemand er niets mee kan. Stel je bent superblij met jouw nieuwe baan, dan ga enthousiast vertellen dat je nieuw werk hebt en wat je allemaal doet daar. Moet jouw carrière nog beginnen? Lees dan ook hoe je de beste stagiair wordt

burger participatie

Maar stel nou dat je dat vertelt aan bijvoorbeeld je groot(ouders). Ze zien dat je blij bent, maar misschien hebben ze geen idee over waar je het vakinhoudelijk over hebt. In zo'n geval is het voor jezelf fijner om verwachtingen bij te stellen. 

Burgerparticipatie 

Misschien even heel iets anders, maar met burgerparticipatie doe je iets soortgelijks. Je wilt gehoord worden. Burgerparticipatie is een actieve vorm om gehoord te worden. Het is tweeledig, burgerparticipatie vraagt natuurlijk ook inspanning van jouw kant.  

Je kunt denken dat gemeentes het zelf moeten uitzoeken, maar is dat ook niet een beetje makkelijk? Hoe kunnen ze weten wat te doen, als het niet gezegd wordt... Betrokkenheid werkt uiteindelijk alleen als het van twee kanten komt, toch? 

Recent

De essentie van zelfzorg: praktische manieren om voor jezelf te zorgen

27/09/2023

Foto's gebruiken om herinneringen aan je oude buurt vast leggen

26/09/2023

Hoe wordt jouw woningwaarde bepaald?

26/09/2023

Een levensstijl vol vitaliteit: de kunst van gezond leven!

15/09/2023

Accentueer je ogen met oogmake-up

13/09/2023

Meer in deze categorie

De essentie van zelfzorg: praktische manieren om voor jezelf te zorgen

|
Gezondheid & Lifestyle, Vrije Tijd

Een levensstijl vol vitaliteit: de kunst van gezond leven!

|
Algemeen, Gezondheid & Lifestyle

De beste manieren om uw woning te verduurzamen

|
Gezondheid & Lifestyle, Wonen

De ultieme zoektocht naar de beste vibrator: een vibrerende reis naar extase!

|
Gezondheid & Lifestyle
© Copyright Designmarkaz 2023
hello world!