Een eigen restaurant beginnen
Het kost veel geld om een eigen bedrijf te beginnen, zo ook het beginnen van een eigen restaurant. Het startkapitaal ligt ergens rond de 500.000 euro en dat is veel geld. Een beginnende restauranthouder moet veel zaken regelen en heeft een hoop middelen nodig. Sommige van deze middelen zijn van jezelf, andere zul je moeten lenen.
Het is belangrijk om van tevoren het hele financiële plaatje op een rijtje te zetten, zodat je later niet voor onverwachte kosten komt te staan. Uit onderzoek blijkt namelijk dat relatief veel restaurants het niet redt vanwege slechte financiën. Voor het geval je iets vergeten mocht zijn, volgt hierna een lijst met de grootste kostenposten voor wanneer je een restaurant wilt beginnen.
De grootste kostenposten van (Amsterdamse) restaurants
Nu je weet dat het veel geld kost om een restaurant te beginnen, is het alleen nog de vraag welke grote kostenposten er zijn. We zullen dit even overzichtelijk op een rijtje neerzetten.
- Het horecapand: deze kun je kopen of huren.
Als je het pand koopt, reken er dan op dan je een aanbetaling moet doen van 10 à 20 procent van de kooprijs. Ook moet je geld overhouden voor eventuele reparaties en renovaties. En de vaste lasten zoals gas, stroom, water en internet niet te vergeten.
Bij huren is de huurprijs afhankelijk van de locatie. Zo is een restaurant in Amsterdam duurder per vierkante meter dan ergens in een boerendorp. Maar ook de prijs voor restaurants in Amsterdam kan verschillen. Zo betaal je meer voor in het centrum gelegen locaties dan daarbuiten.
- Keukenapparatuur: onmisbaar en de grootste kostenpost.
Het kopen en huren van alle keukenvoorzieningen zal het duurste zijn. Denk hierbij aan koelkasten, fornuizen, ovens, friteuses, etc. Maar dan ben je er nog niet. Ook spullen zoals bestek, borden, glazen en tafellakens horen erbij.
- Het meubilair: dit heb je nodig om klanten te kunnen ontvangen.
Een eetruimte heeft tafels en stoelen nodig voor de dinerende gasten. Ook is het belangrijk dat deze comfortabel zitten en makkelijk toegankelijk zijn.
- Technologische hulpmiddelen: om efficiënt te kunnen werken.
Technologie kan het voor jezelf makkelijker maken om alles bij te houden van inkomsten en uitgaven. Voorbeelden hiervan zijn een kassasysteem, bonnenprinter en een keuken display systeem.
- Personeel: betaal op tijd zodat je werknemers willen blijven komen. Bereken van tevoren hoeveel personeel je nodig hebt, zodat je niet te veel onnodige kosten maakt.
- Tot slot de voorraad. Deze moet altijd goed aangevuld zijn en elke dag moet er weer vers voedsel geleverd worden. Het eten is het belangrijkste in een restaurant, dus bezuinig hier niet op.