Waarom Nederland zo goed werkt als exportland voor bloemen
Dat Nederland een prominente rol speelt in het exporteren van bloemen is stiekem best bijzonder. Vooral wanneer je inziet dat we, van nature, eigenlijk helemaal geen optimaal klimaat hebben om het hele jaar door van alles te verbouwen. Veel gewassen zijn ooit hiernaartoe gekomen uit gebieden waar ze van nature goed gedijen. Vooral bij bloemen en planten is dit het geval. Hierbij helpt het dat ons (soms ook beschamende) verleden van verre exploratie en exploitatie ons naar allerlei plekken heeft gebracht. Niet alleen dat verleden van ontdekkingsreizigers heeft ons gebracht waar we nu zijn.
Handel
Nederland is naast het ontdekken namelijk ook heel erg bedreven geweest in handel. Dankzij een rijk verleden van in- en export heeft ons volkje hier jarenlange ervaring mee kunnen opdoen. De havens hebben een lange tijd een belangrijke functie gehad voor de 17e-18e -eeuwse wereld, en hebben Nederland de kans gegeven om gigantisch te kunnen groeien.
Ruimte op de juiste plekken
Met een middellands zeeklimaat, water, en veel bebouwbare grond is er veel mogelijkheid geweest om het agrarische karakter van provincies zoals Zeeland, Friesland, Groningen en Drenthe optimaal te verbeteren. Hoewel we tegenwoordig wel te maken hebben met uitputting van de bodem door een gebrek aan biodiversiteit, zijn de technieken wel zeer goed geworden door de jaren heen.
Techniek en inventiviteit
Dat brengt ons bij een laatste punt. Wil je tulpen of rhododendrons kopen? Dit kan bijna overal. Zonder de techniek van tegenwoordig zou het echter niet lukken. Door de strakke technische ontwikkelingen en planning voor de indeling van het land brengen onder andere de velden vol bloemen niet alleen geld op, maar trekken ze ook veel toeristen. De vele rijen met verschillende kleuren tulpen in o.a. De Keukenhof zorgen voor massa’s bekijks, met bewondering voor de strakke planning die je meestal alleen op plekken met een streng regime ziet zoals China of Noord-Korea.