Nieuw werk vinden valt niet altijd mee. Soms kun je daarom besluiten om voor jezelf te beginnen. Het fijn is dat als je als zzp’er begint, valt het eigenlijk nog wel mee qua administratie. Vooral als je diensten levert en het vooral om uren draaien gaat, zijn er niet zoveel moeilijke dingen. Dan kun je best zelf jouw administratie doen. Is dat handig? Soms wel, soms niet. Dat mag je zelf bepalen. Hier wat tips voor de basis van een eigen administratie. Bevalt het niet? En denk je ‘Ik zoek een boekhouder’? Dan, is dat ook geen schande. Er zijn veel mensen die niet hun eigen administratie doen. 

Zorg voor een simpel boekhoudprogramma 

Heb je vermoedelijk niet zo’n heel erg ingewikkelde boekhouding? Dan is een simpel boekhoudprogramma voldoende. Je zou zelfs jouw boekhouding in Excel kunnen doen, maar dan moet je wel wat meer weten dan standaard van Excel en van boekhouding. Is dit niet het geval? Kies dan bijvoorbeeld voor een eenvoudig boekhoudprogramma als Moneybird. 

Wat zijn de basis termen? 

Er zijn wat termen die je zeker moet kennen. Termen zoals: 

  • Factuur (de rekening) 
  • Offerte (een prijsopgaaf) 
  • Kwartaalaangifte 
  • Inkomstenbelasting 

ik-zoek-een-boekhouder-2

Hoe gaat dat, een eigen administratie doen? 

In de basis gaat het erom dat je facturen en offertes kunt maken en invoeren in het boekhoudprogramma. Daarnaast moet je inkomende facturen (dus jouw inkoop) kunnen invoeren in het boekhoudprogramma. 

Vervolgens heb je elk kwartaal de kwartaalaangifte. In zo’n boekhoudprogramma als Moneybird kun je de cijfers daarvoor in het programma vinden als je netjes voor dat kwartaal alle facturen, inkomend en uitgaand hebt ingevoerd. Dan hoef je dus alleen nog maar, die gegevens op tijd door te geven aan de belastingdienst. Ook de jaarlijkse inkomstenbelasting kun je zo doen. 

Lees ook dit:  Een eigen restaurant beginnen

Ik zoek een boekhouder 

Help, ik zoek een boekhouder. Blijkt het allemaal lastiger dan je dacht en wil je de boekhouder laten doen? En denk je dus: ik zoek een boekhouder? Zorg er dan voor dat je vanaf het begin een goede open communicatie hebt. Zo zorg je ervoor dat een boekhouder jou optimaal kan helpen. Bovendien een boekhouder is vaak op de hoogte van interessante belastingweetjes, die jou geld op kunnen leveren.