Wat is het verschil tussen een huidtherapeut en dermatoloog?
Je weet dat ze beide bestaan, een huidtherapeut en een dermatoloog, maar je zou het verschil niet kunnen benoemen. Wat mag de een wel en wat mag de ander niet? Naar wie kan je het beste toe gaan als je een bepaald huidprobleem hebt? Hoewel ze verschillende dingen doen, richten ze zich beide op de huid van de mens. De huid is het grootste orgaan van het lichaam en verdient de beste zorg.
Wat zijn de verschillen?
Het begint al bij de opleiding van de dermatoloog en van de huidtherapeut. Een dermatoloog is een huidarts, die zich na zijn universitaire opleiding geneeskunde, heeft gespecialiseerd in dermatologie. Een huidtherapeut heeft een hbo-opleiding gedaan om dit beroep te mogen uitoefenen. Er zit ook een verschil in het typen klachten die men heeft. Als je met huidaandoeningen loopt zoals eczeem, psoriasis, jeuk, soa’s, allergieën en mogelijke huidverdachte tumoren dan ga je naar de dermatoloog. Je moet dan wel een doorverwijzing krijgen van je huisarts. Een huidtherapeut is altijd direct toegankelijk. Als je naar de huidtherapeut gaat dan ga je meestal voor klachten zoals acné, littekens, overbeharing, pigmentvlekken, rosacea, wijnvlekken en vroegtijdige huidveroudering. Ook mag een dermatoloog een diagnose stellen en een huidtherapeut mag dit niet. Een diagnose stellen gaat via een huidbiopt, kweekonderzoek of een allergietest. Wel is een huidtherapeut opgeleid om bepaalde huidverschijnselen te herkennen en beoordelen. Een huidtherapeut kan desnoods jou doorverwijzen naar een dermatoloog voor verdere behandeling. Het is altijd aan te raden om allereerst naar je huisarts te gaan, zij kunnen jou een advies geven of je naar een huidtherapeut of dermatoloog moet.
De vergoeding
Behandeling van bepaalde huidaandoeningen kunnen flink oplopen. Zo kan een acné-behandeling lang duren en dit kost natuurlijk veel geld. Je kan je bij een zorgverzekering laten verzekeren voor bepaalde huidaandoeningen. Als je acné hebt dan kan je je laten verzekeren voor acné-behandelingen. Als je overbeharing hebt, dan kan je je hiervoor laten verzekeren. Ook heeft elke zorgverzekering andere regels. Je kan makkelijk bij de klantenservice vgz, cz, zilveren kruis of andere zorgverzekeringen navragen, wat zij voor regels hebben betreft huidaandoeningen. Het is ook verstandig om na te vragen of er verschil zit tussen een behandeling bij een dermatoloog of huidtherapeut.