De plastic soep

18/04/2020
|
69
grofvuil rotterdam

De plastic soep is de laatste tijd veel in het nieuws, dit is dus een echt probleem. Maar wat is de plastic soep nou eigenlijk? De plasticsoep is de verzameling van grotere hoeveelheden plastic en ander afval in oceanen en zeeën. Het afval verzamelt zich juist op deze plek doordat de grote ringvormige zeestroom van de oceaan, het afval naar zich toetrekt. Dit afval fragmenteert, waardoor metingen geen begrensd gebied kunnen vaststellen. Elke minuut belandt een vuilniswagen aan plastic afval in onze oceanen. 94% komt op de zeebodem terecht, 1% blijft ronddrijven en 5% spoelt aan. Wij als mensen kunnen mee helpen om de hoeveelheid plastic in de oceaan te verminderen. Je kunt helpen door je afval naar het grofvuil in Rotterdam te brengen, zo wordt het geen zwerfafval.

De gevolgen van de plastic soep

Plastic afval doodt jaarlijks meer dan 100.000 zeedieren, dit betekent dat er meer 100.000 zeedieren onnodig sterven door de mens. 1 op de 3 zeeschildpadden heeft plastic ingeslikt. Wanneer een schildpad plastic inslikt kan dit ervoor zorgen dat hij stikt of minder lang leeft. Jij kunt dit voorkomen door je afval naar het grofvuil in Rotterdam te brengen in plaats van op straat te gooien. Meer dan de helft van alle walvissen heeft plastic in de maag, hierdoor gaan ze dus sneller dood. Microplastics, kleine stukjes plastics, zijn gevonden in tafelzout en menselijke ontlasting. Dit betekent dat we langzaam ook ons zelf aan het vernietigen zijn. De meest afgelegen plekken op aarde zijn vervuild met plastic, dit hoort niet en jij kunt hier ook aan mee helpen.

Gerelateerd nieuws  Accentueer je ogen met oogmake-up

Wie is er verantwoordelijk voor de plastic soep?

Afgelopen jaar zijn er wereldwijd door Greenpeace opruim acties gehouden waar veel andere organisaties aan mee hebben gewerkt. Tijdens deze acties houden we nauwkeurig bij van welke levensmiddelenfabrikanten het verzamelde wegwerpplastic afkomstig is. Na zo’n 239 opruimacties in 42 landen is duidelijk geworden welke bedrijven medeverantwoordelijk zijn voor de plastic soep. Unilever, Coca-Cola en Nestlé in de top 10. Eerdergenoemde multinationals roepen ons op te recyclen, terwijl ze zelf meer en meer plastic produceren. Zelf hebben ze juist de macht en middelen om het probleem bij de bron aan te pakken. Zij moeten gaan investeren in hervulbare of herbruikbare verpakkingen.

grofvuil rotterdam

 

Recent

De essentie van zelfzorg: praktische manieren om voor jezelf te zorgen

27/09/2023

Foto's gebruiken om herinneringen aan je oude buurt vast leggen

26/09/2023

Hoe wordt jouw woningwaarde bepaald?

26/09/2023

Een levensstijl vol vitaliteit: de kunst van gezond leven!

15/09/2023

Accentueer je ogen met oogmake-up

13/09/2023

Meer in deze categorie

Een levensstijl vol vitaliteit: de kunst van gezond leven!

|
Algemeen, Gezondheid & Lifestyle

Accentueer je ogen met oogmake-up

|
Algemeen

6 tips om je woning te verduurzamen

|
Algemeen, Wonen

5 Praktische tips voor het verkopen van je auto

|
Algemeen
© Copyright Designmarkaz 2023
hello world!