Nu klimaatverandering een steeds belangrijker onderwerp wordt en er steeds meer taboes zijn op het uitstoten van CO2 en een grote voetprint, komt ook de term duurzaam ondernemen om de hoek kijken. Wil jij een steentje bijdragen aan het verbeteren van het milieu, maar heb je niet het budget om de verduurzaming bedrijf zo toe te passen dat je hele kantoor vol ligt met zonnepanelen? Met onderstaande manieren kun jij jouw bedrijf op een simpele manier verduurzamen.

Flexibel werken

Nu ook het Coronavirus speelt wordt flexibel werken en thuiswerken steeds meer de norm. Maar ook als het gaat om milieubewuster ondernemen behoort ook flexibel werken tot een belangrijke factor. Zo is het vaak dat werknemers stipt om negen uur moeten beginnen met werken, waardoor ze logischerwijs in de file staan om vervolgens op kantoor achter het bureau te gaan zitten.

Een duurzame oplossing hiervoor is flexibel werken, waarbij werknemers bijvoorbeeld na de spits kunnen beginnen waardoor er minder CO2 wordt uitgestoten. Ook kun je de werknemer vanuit huis laten werken, waardoor hij of zij niet hoeft te reizen en dus ook op dat vlak geen CO2 uitstoot. Zorg er wel voor dat in het geval van thuiswerken je werknemer beschikt over de juiste faciliteiten, zodat hij of zij ook met gemak thuis werkt.

Stimuleer het gebruik van Openbaar Vervoer

Om de werknemer op een duurzame manier van huis uit naar het werk te laten komen, kun je als werkgever het Openbaar Vervoer stimuleren. Een optie die de Nederlandse Spoorwegen (NS) aanbiedt is de NS-Business Card. In plaats van dat je je werknemer een leaseauto aanbiedt kun je hen deze duurzame optie bieden, waarmee zij gebruik kunnen maken van alle Openbare Vervoersmiddelen: trein, bus, de OV-fiets, Greenwheels en de taxi.

Lees ook dit:  Het belang van marketing

Milieubewustere lunch

Als werkgever kun je ervoor kiezen om de werknemer zelf lunch mee te laten nemen of om een kantine in te richten. Wanneer je kiest voor het laatste kun je vanzelfsprekend ook een menu samenstellen. Bij het verduurzamen van je bedrijf kan ook het pauzemoment een mogelijkheid zijn om milieubewust bezig te zijn. Stel bijvoorbeeld vlees- en visvrije dagen in, waarbij het menu bestaat uit vegetarische en veganistische maaltijden. Het effect hiervan staat op jaarbasis per persoon gelijk aan het een maand lang laten staan van je auto.

verduurzaming bedrijf