Groot tekort aan vrachtwagenchauffeurs: hoe komt dat?
Transportbedrijven hebben al meerdere jaren last van een groot personeelstekort onder de chauffeurs. Zo stonden er in eind 2022 bijvoorbeeld ruim tien duizend vacatures open. In de afgelopen twee jaar is die een beetje hoeveelheid gekrompen. Desondanks geven veel bedrijven aan de zaken niet meer rond te krijgen. Ook het Centraal Bureau Rijvaardig- heidsbewijzen (CBR) ziet een duidelijke stagnering van het aantal personen dat een examen komt afleggen voor het grote rijbewijs. Toch is dat best vreemd, doordat je voornamelijk positieve geluiden hoort vanuit het vakgebied. Het merendeel is namelijk ontzettend tevreden met zijn beroep. In deze blog gaan we kijken naar alles omtrent het zijn van een chauffeur!
Aantal werkuren van vrachtwagenchauffeurs
Vanuit de Nederlandse Overheid zijn er veel regels opgesteld om te zorgen voor een goede werk en privé verhouding. Zou mogen vrachtwagenchauffeurs maximaal 56 uur per week rijden en 90 uur in 2 weken tijd. Deze tijd loopt niet alleen in week 1 en 2 maar ook in week 2 en 3 enzovoorts. Daarnaast moet de vervoersondernemer ervoor zorgen dat de chauffeur minimaal eens in de 4 weken terug kan zijn op zijn woonplaats, of vesteging van de ondernemer. Daarnaast zijn er ook nog andere regels. Zo mag je maximaal 4 uur en 30 minuten onafgebroken rijden. Je mag dit overigens in twee stukken verdelen. Na 2 uur bijvoorbeeld 15 minuten pauze en daarna 30 minuten pauze. Dit geldt overigens niet alleen voor het rijden maar ook voor andere werkzaamheden zoals laden en lossen. Dit alles wordt bijgehouden met een tijdregistratie.
Salaris
Gemiddeld verdien je als vrachtwagenchauffeur ongeveer 2500 euro per maand. Wel kan dat soms flink verschillen, als je bijvoorbeeld voor drie weken naar het buitenland moet dan zal het salaris iets verhoogd worden. Al is dat volledig afhankelijk van het bedrijf, zoals bijvoorbeeld Das koerier. Meestal is het ook zo dat vrachtwagenchauffeurs meer betaald krijgen op basis van het aantal dienstjaren. Dit principe wordt bijvoorbeeld ook toegepast in het onderwijs. Dit om ervoor te zorgen dat de mensen zich extra gewaardeerd voelen, maar ook doordat ze kwalitatief simpelweg steeds beter worden. Natuurlijk moet je ook je vrachtwagenrijbewijs halen. Dit kost ongeveer 2.500 euro, die je in de meeste gevallen zelf zult moeten betalen.
Het grootste voordeel
Veel vrachtwagenchauffeurs zeggen dat het eigenlijk helemaal niet voelt als werken. Het rijden van een vrachtwagen zien zij namelijk zelfs een beetje als een hobby. Het is toch ook prachtig om betaald te krijgen om helemaal naar de Spaanse grens te mogen rijden? Ondanks dat het werk is, krijg je ontzettend veel vrijheid. En mocht je iemand zijn die graag alleen is, dan is het zijn van een chauffeur ook perfect. Je kunt namelijk in alle rust, met wat muziek op de achtergrond, urenlang rijden richting de andere kant van Europa.