Het antigifcentrum is de centrale plek voor Nederland waar alle informatie omtrent giftige stoffen en chemicaliën worden verzameld en waar je terecht kunt als je informatie nodig hebt omtrent die stoffen. Vergiftigingen komen nog steeds vaak voor, kinderen die iets inslikken, mensen die per ongeluk te veel medicijnen hebben genomen en nog een hele hoop andere scenario’s.

Wat is het antigifcentrum

Het antigifcentrum is begonnen als een initiatief van de Nederlandse overheid kort na de tweede wereldoorlog. Dit komt omdat er veel nieuwe medicijnen en chemicaliën op de markt kwamen als gevolg van de technologische ontwikkelingen na de tweede wereldoorlog. Met deze opkomst van allerlei chemicaliën en medicijnen binnenshuis kwamen ook veel vergiftigingen van mensen die per ongeluk te veel van iets of iets verkeerds hadden ingenomen. Daarbovenop kwam het feit dat veel zorgprofessionals en gezondheidsprofessionals niet veel ervaring hadden met deze nieuwe vergiftigingen. Als resultaat van deze nieuwe vergiftigingen heeft dus de Nederlandse overheid in 1949 er voor gekozen om het antigifcentrum op te richten.

Waar wordt het antigifcentrum voor gebruikt

Het antigifcentrum staat als contact persoon voor zorgprofessionals die geen raad weten met de vergiftiging of die hulp nodig hebben bij een diagnose. Ook heeft een antigifcentrum een grote voorraad van antidota tot hun beschikking zodat ze snel kunnen handelen. Deze antidota zijn verspreid over centra over het hele land dat mocht er een antidota nodig zijn dit zo snel mogelijk bij de patiënt kan komen. Het antigifcentrum is 24/7 bereikbaar op hun website en via hun telefoonnummer echter het wordt aangeraden om direct je huisarts te bellen aangezien je huisarts hoogstwaarschijnlijk al reed weet met de vergiftiging.

Lees ook dit:  Veganistisch vervangen

Waarom is het antigifcentrum zo belangrijk

Behalve dat bij een antigifcentrum ze informatie volstrekken wordt er ook veel onderzoek gedaan. Het antigifcentrum doet niet alleen onderzoek naar het gif maar ook naar de antidota. Deze antidota plaatsen ze dan op strategische locaties binnen het land zodat deze als nodig zo snel mogelijk naar de patiënt gebracht kunnen worden.