Wat is een derdengeldenrekening, derdenrekening of kwaliteitsrekening? Allereerst: alle drie betekenen hetzelfde. Een derdengeldenrekening is een rekening waarop het geld van deren wordt gestort en deze rekening wordt beheerd door een onafhankelijke derde.

Waarom hiervan gebruik maken?

Ten eerste is het in sommige gevallen verplicht, namelijk voor een notaris, advocaat of gerechtsdeurwaarder. Ten tweede, erg simpel: ter bescherming van het geld van derden. Als een notaris bijvoorbeeld failliet gaat, valt dit geld niet binnen het faillissement. Het geld is namelijk niet van de notaris, maar van de derde en moet dus wettelijk worden veiliggesteld. Eigen vermogen wordt hierdoor gescheiden met het geld van de klant.

Fiscale positie van een stichting derdengelden

Een stichting derdengelden mag geen winstoogmerk hebben, anders wordt het beschouwd als een onderneming. Als de fiscus de activiteiten niet beschouwd als een onderneming, dan hoeft de stichting geen belasting te betalen. De Orde van Advocaten heeft wel een speciale afspraak met De Belastingdienst. In deze afspraak staat vast dat als de modellen van de Orde van Advocaten gebruikt worden, er geen bedrijfsmatige activiteiten worden ontplooid. De fiscus is hiermee akkoord gegaan.

Rekening openen

De rekening moet beheert worden door een onafhankelijke partij, in dit geval een stichting. Je kunt ervoor kiezen om zelf een stichting op te richten. Echter, hierbij komen veel eisen kijken. Een derdengelden stichting van advocaten moet minimaal twee leden in het bestuur hebben. De leden kunne uitsluitend advocaat zijn. Daarnaast dien je te beschikken over een vergunning of vrijstelling van de vergunningplicht van De Nederlandse Bank. Maar je kunt er ook voor kiezen om met een bedrijf samen te werken die al deze zaken voor je uit handen neemt. Zij openen en beheren de rekening en werken in de meeste gevallen dus samen met stichting derdengelden.

Lees ook dit:  Wonen en verbouwen in Amsterdam: waar moet u op letten?

Geld overmaken

Geld overmaken naar een derdengelden rekening gaat net anders dan normaal geld overmaken naar een reguliere bankrekening. Hierdoor is het dus gemakkelijk voor derden om hun geld naar een beschermde omgeving over te maken.