Vogels zijn unieke dieren en de meest bijzondere diersoort ter wereld. Je hebt ze in alle vormen, kleuren en maten. Van de doodgewone huismus tot de oogverblindende paradijsvogel, van de krassende kraai tot de adembenemende nachtegaal, en van de schattige parkiet tot de stoere zeearend. Omdat er voor elke type persoon wel een vogel interessant is, zetten wij de leukste vogelweetjes voor jou op een rij.

Hoe goed kunnen vogels horen?

Het gehoorbereik van vogels verschilt per soort, maar is over het algemeen vergelijkbaar met dat van mensen (20-20.000 hertz). Echter kunnen ze uiteindelijk wel beter horen, omdat zij details beter kunnen onderscheiden (grotere gehoorscherpte). Dit is het beste waar te nemen bij uilen. Uilen horen zo goed, dat zij in het pikdonker kunnen jagen. Zij bepalen de richting van het geluid namelijk ontzettend nauwkeurig.

Zingen voor vrouwtjes en territorium

Vogels zingen om het territorium te verdedigen en een vrouwtje te lokken. Het zingen van een vogel bestaat doorgaans uit een erfelijk deel en een improvisatiedeel. Door het improvisatiedeel ontstaan er plaatselijk zelfs hele vogeldialecten. Onopvallende vogels, zoals de spreeuw, zingen vaak een stuk harder omdat zij zich hierdoor kenbaar moeten maken. Vogels met een imposant verenkleed, zoals de paradijsvogel, hoeven door hun pracht vaak minder hard te zingen.

Waarom trekken niet alle vogels?

Of een vogel wel of niet trekt, is genetisch bepaald. De trekvogels reageren namelijk op veranderingen in daglengte of weersomstandigheden. Lange afstandtrekkers overwinteren in Afrika. Deze vogels reageren met name op de verandering in daglengte en wachten niet op veranderingen in de weersomstandigheden. Korte afstandtrekkers overwinteren in het Zuiden van Europa en reageren doorgaans meer op weersomstandigheden. Blijft het in het najaar dus nog lang warm, dan blijven deze vogelsoorten langer in de omgeving van hun broedgebied. Er zijn ook vogels die niet trekken, denk bijvoorbeeld aan een paradijsvogel in de jungles of meerdere strandvogelsoorten.

Lees ook dit:  Waterplezier voor je kind

Het voeren van een ander nest

Vogels handelen met name vanuit instinct. Daarom is het dus ook mogelijk dat wanneer een eerder legsel mislukt, een alleenstaande ouder een ander nest met jongen begint te voeren. De drang om te voeren is dan zo groot, dat zij zich niet kunnen weerhouden. Zo is het dus best mogelijk dat de paradijsvogel, zomaar het nest van een kraai begint te voeren.