Je hebt het misschien zelf wel eens meegemaakt of je hebt het van je vriend of vriendin gehoord, er is een inbraak gebeurd bij jullie in de buurt. Best eng eigenlijk, een vreemd persoon in je huis terwijl je er niet bent. Of erger nog, gewoon wanneer je ligt te slapen. In eerste instantie vinden de meeste mensen het erg dat hun waardevolle spullen ineens weg zijn gehaald. Later blijkt echter dat het juist op mentaal vlak erg zwaar kan zijn, zeker voor oudere of kinderen. Het is namelijk wel eens voorgekomen dat de bewoners van een huis gewoon wakker worden tijdens een inbraak. Dan kom je  oog-in-oog te staan met een gemaskerde vreemdeling. Dit kan door een groot deel van de slachtoffers als schokkend worden ervaren.

camera installatie

Mentale schade

Het gaat dus niet altijd om materiële schade. Wat vaak veel erger is, is dat er mensen zijn die een trauma oplopen door zo’n inbraak en hier hun hele leven mee verder moeten. Je zult misschien zo erg geschrokken zijn dat je nooit meer op vakantie durft te gaan of dat je niet meer kan slapen. Dan zal het je een rotzorg zijn dat je horloge gejat is. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je een inbraak voorkomt. Dit kun je natuurlijk nooit weten, maar je kunt de kans wel drastisch verkleinen door een aantal simpele dingen te doen.

Voorkom een inbraak

Ten eerste moet je er natuurlijk voor zorgen dat je ramen en deuren altijd goed op slot zitten Dit is echter niet altijd voldoende. Je kunt ook kiezen voor een camera installatie. Door camera’s op te hangen schrik je eventuele inbrekers en dieven af. Wanneer ze zien dat je woning of pand door een camerasysteem in de gaten word gehouden, zullen ze op andere gedachten worden gebracht. Mocht het dan toch komen tot een inbraak, dan staan de daders tenminste op beeld. Met deze beelden kun je de politie snel en effectief helpen om de verantwoordelijke op te sporen. Een goed camerasysteem mag best wat kosten, kwaliteit is belangrijk.