De meeste mensen zijn het gewend gewoon hun beide benen te kunnen gebruiken. Je staat er niet vaak bij stil dat dit op een dag ooit anders kan zijn. Het is gewoon een vanzelfsprekendheid dat jij je benen kunt gebruiken. Wat zou er allemaal veranderen wanneer je je benen niet meer zou kunnen gebruiken en je terecht komt in een rolstoel? Heeft dit veel consequenties voor je leven?

 

Dagelijkse bezigheden

 

Leven in een rolstoel maakt dagelijkse bezigheden een stuk minder eenvoudig. Zo heb je bijvoorbeeld meer moeite met het doen van boodschappen, je kunt niet wandelend de hond uitlaten en ben je belemmerd in het uitvoeren van bepaald werk. Buiten dit heb je ook nog belemmeringen in huis zelf. Denk bijvoorbeeld aan de moeite die je moet doen om op de bank te komen of jezelf in bed te leggen. Met een rolstoel is het ook al lastig om bepaalde drempels op te komen in huis. Gelukkig is hiervoor drempelhulp.

 

Vervoer

 

Jezelf vervoeren kan ook een probleem zijn. Gelukkig zijn er wel steeds meer mogelijkheden voor mensen in een rolstoel. Je kunt tegenwoordig auto rijden zonder het gebruik van je benen en er bestaan fietsen die bediend kunnen worden met enkel je handen. Busjes zijn ontworpen, zodat je met een rolstoel erin kan en het busje met je handen kunt bedienen. Ook het openbaar vervoer houdt rekening met mensen in een rolstoel. Zowel bussen als treinen hebben speciale ingangen en knopjes die bedoeld zijn voor mensen in een rolstoel.

Lees ook dit:  IPhone repareren of een nieuwe kopen?

 

Sport

 

Je kunt misschien niet meer heel eenvoudig een bepaalde sport beoefenen, wanneer je je bevindt in een rolstoel. Echter zijn er wel genoeg mogelijkheden om toch een sport naar keuzen te kunnen beoefenen. Sommigen van deze sporten zijn zelfs op erg hoog niveau. Neem de Paralympische Spelen als voorbeeld. Tennis, boogschieten, wheelen en skiën zijn allemaal sporten die beoefend worden door mensen in rolstoelen op de Paralympische Spelen. Ook teamsporten zoals basketbal, voetbal en hockey kunnen beoefend worden in een rolstoel.

 

Begeleidende hond

 

Tegenwoordig zijn er ook honden die je kunnen assisteren, wanneer je in een rolstoel zit. Eenvoudige taken kosten voor mensen in een rolstoel veel inspanning. De assistentiehond kan hierbij hulp bieden. Deze honden worden speciaal getraind om te helpen bij klusjes die de baas te veel moeite kost.

dempelhulp