Een 3D printer kom de techniek wereld steeds meer voor. Maar wat is het en hoe werkt een 3D printer? Een 3d printer is een apparaat dat doormiddel van een digitale bouwtekening een 3D object kan maken. De objecten worden laagje voor laagje opgebouwd. Ook kan een 3D printer zeer gedetailleerd printen.

Een 3D printer bestaat uit verschillende onderdelen. Je kan de printer een beetje vergelijken met een inkjet of laser printer. De belangrijkste onderdelen van een 3D printer zijn de printkop, de motor en het printplatform.

De printkop smelt het printmateriaal en spuit dit vervolgens op het platform. De motor zorgt ondertussen ervoor dat het printplatform en de printkop onafhankelijk van elkaar bewegen. En hierdoor wordt het figuur laagje voor laagje ontwikkeld. Een 3d printer kiezen kan best lastig zijn je kunt altijd 3D printer keuzehulp vragen bij een bedrijf.

3D printer keuzehulp

Geschiedenis van de 3D printer

Een 3D printer klinkt echt als een uitvinding van de afgelopen 5 jaar, maar het is al rond de jaren 50 ontdekt. Muntz had een systeem opgesteld waardoor lagen werden uitgehard door een fotogevoelige hars bloot te stellen aan licht. En in het begin van de jaren 80 ging het onderzoeksbureau van het Amerikaanse leger verder ontwikkelingen doen.

En in de jaren 90 produceerde het bedrijf Z Corporation de eerste commerciële 3D printers. En rond 2000 kwamen de 3D printers langzaam naar Nederland. Na vele toepassingen werden 3D printers steeds meer gebruikt. En de opmars is nog steeds bezig. Nu is er ook 3D printer keuzehulp omdat de ontwikkeling zo erg is gegroeid van 3D printers dat de keuze soms lastig is.

Lees ook dit:  Waar je op moet letten als je een website laat maken

 

De voordelen van het gebruiken van een 3D printer

Een 3D printer is ten eerste voordelig voor het milieu. Je produceert minder afval bij 3D printen, dit komt omdat je alleen gebruikt wat je nodig hebt en niet meer. Je hebt geen grote voorraden nodig om te kunnen printen, je kunt er namelijk altijd wat bij doen als het te weinig is.

Ook is je ontwerp makkelijk aan te passen. Dit komt ook omdat je geen mal nodig hebt voor een 3D ontwerp te maken. Daarnaast zijn 3D objecten ook licht van gewicht.

En met een 3D printer kun je ook oude spullen repareren. Vaak kun je sommige reserve delen niet meer krijgen. Deze kun je dan printen en dit kan je zo vaak doen als je wilt. En met 3D printer keuzehulp kun je de perfecte printer vinden die bij je past.