Kunst komt voor in verschillende vormen en maten. De ene persoon is van nature al artistiek aangelegd, iemand anders zal er meer moeite voor doen. Kunst is ook een abstract begrip waar je niet te veel op moet focussen. Iedereen heeft namelijk een eigen persoonlijke voorkeur en smaak als het gaat om kunst. Voor de mensen die het lastiger vinden om zich artistiek uit te drukken is er echter geen man over boord. Door veel te oefenen kun je namelijk al snel beter worden en veel bereiken. De basisprincipes van kunst maken begint meestal met tekenen. Tekenen is een van de meest toegankelijke vormen van artistiek. Met tekenen kun je ook goed én goedkoop de basis van verschillende kunstvormen leren. Als kinderen leren we al snel de verschillende kleuren en om binnen de lijnen te kleuren. Als je echter realistische landschappen of personen wilt leren tekenen of schilderen, dan zal je veel tijd en moeite moeten steken in het verbeteren van je vaardigheden. Voor het tekenen van personen kun je gebruik maken van een tekenpop.

Een tekenpop is meestal een houten model van de mens. Dit natuurlijk wel in een veel kleinere schaal dan in het echt. De tekenpoppen zijn meestal 20, 30 of 40 centimeter groot. Een tekenpop helpt je om de verhoudingen en contouren van het menselijk lichaam te leren kennen. Een tekenpop is ook handig om te leren welke poses en bewegingen realistisch zijn voor een mens. Je kunt namelijk het hoofd, ledematen en de romp van de tekenpop in vrijwel alle mogelijke richtingen draaien. Het silhouet van een tekenpop vertegenwoordigd grofweg de contouren van een gemiddeld mens. Door deze vaak te tekenen of te schetsen, oefen je hoe je realistisch mensen kunt tekenen. Tekenpoppen zijn daarnaast ook leuk te gebruiken als decoratie.

Lees ook dit:  Ga jij op kraamvisite? Dit moet je weten!

Een tekenpop natekenen

Het is natuurlijk het meest ideaal als je een model hebt die je kan natekenen. Een persoon heeft namelijk meer details dan een tekenpop, maar is daardoor ook lastiger voor de beginner om na te tekenen. Met een tekenpop kun je echter ook de menselijke bewegingen nabootsen. Je kunt zien waar de belangrijkste gewrichten van de mens zich bevinden, welke bewegingen elk lichaamsdeel kan maken en welke poses realistisch zijn.

Er zijn natuurlijk ook andere teken hulpmiddelen die jou kunnen helpen om jezelf beter artistiek uit te laten drukken. Een tekentafel is zo een voorbeeld. Hier kun je comfortabel en ontspannen aan zitten om urenlang te oefenen.

tekenpoppen